Blog

Please gedrag en narcisme – betekenis en advies

Ontwerp zonder titel (13)
Narcisme / Narcisme in relaties / tweestrijd

Please gedrag en narcisme – betekenis en advies

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens onze uiterste best gedaan om iemand te pleasen. Of het nu gaat om je baas, je partner, of zelfs die knorrige buurman die altijd klaagt over je gazon. Maar wat gebeurt er als dit please gedrag een gewoonte wordt en je in de klauwen van een narcist belandt? Tijd om dit mysterieuze duo eens onder de loep te nemen.

Please gedrag, ook wel bekend als ‘people-pleasing’, is eigenlijk dat je iedereen gelukkig wilt maken, je bent happy bij het idee dat je geliefd bent en je doet er alles aan om conflicten te vermijden – zelfs als dat betekent dat je jezelf vergeet.

  • Moeite hebben met nee zeggen (Ja zeggen is immers zoveel makkelijker, toch?).
  • Conflicten vermijden.
  • Overmatig excuses aanbieden (Je zou je zelfs verontschuldigen voor het weer!).
  • Altijd maar aanpassen en buigen om anderen blij te maken.
  • Je eigen behoeften en wensen parkeren en die van een ander voorop zetten.
Zorgen over de impact van narcistisch misbruik op de kinderen

Aan de andere kant hebben we de narcisten. De openlijke narcisten zijn vol van zichzelf, voortdurend pronkend en altijd op zoek naar bewondering. Een narcist is ervan overtuigd dat de wereld draait om hen en verwacht dat iedereen dat ook ziet.

Je hebt daarentegen ook de verborgen narcist. Zij verlangen er ook naar om bewonderd te worden alleen laat dit type dit niet openlijk zien. De verborgen narcist is veelal onzeker en negatief en laat dit enkel zien achter de voordeur. Anderen hebben meestal niet in de gaten dat er ’thuis’ zoveel ellende speelt. Aan de buitenkant lijkt het immers zo’n leuk persoon!

  • Het lijkt alsof ze een opgeblazen gevoel van eigenwaarde hebben (Ze zijn niet zomaar geweldig, ze zijn fantastisch… Ahum!).
  • Constante behoefte aan bewondering (En dat is nog zacht uitgedrukt).
  • Gebrek aan empathie (Het is alsof ze niet weten wat medeleven betekent).
  • Anderen gebruiken om hun eigen doelen te bereiken (Sorry, maar jij bent gewoon een middel).
  • Arrogantie en neerbuigend gedrag (Ze weten het altijd beter).

Klik hier om te ontdekken wat meer narcistische gedragingen zijn.

Lees verder na dit blok

Gratis pdf-bestand

5 tips voor meer grip op jezelf bij een narcistische (ex-)partner

Van over jezelf laten heen lopen, naar voor jezelf opkomen zonder je daarbij rot te voelen

mock-00001-

Nu denk je misschien, hoe kunnen deze twee totaal verschillende gedragingen elkaar zo aantrekken? Nou, het blijkt dat de aantrekking tussen beide enorm is omdat:

  1. Wederzijdse bekrachtiging: Narcisten houden van bewondering, en guess what, mensen met please gedrag zijn er heel goed in om die bewondering te geven. De narcist krijgt zijn dagelijkse dosis ego-boost, en de people-pleaser voelt zich gewaardeerd omdat ze iemand gelukkig maken. Het is bijna een win-win situatie, totdat je merkt dat het eigenlijk een val is.

  2. Machtsdynamiek: De narcist en de people-pleaser creëren een machtsdynamiek waar een soapserie jaloers op zou zijn. De narcist heeft de controle, en de people-pleaser buigt zich om aan die controle te voldoen. 

  3. Emotionele uitputting: Voor de people-pleaser kan deze dynamiek snel vermoeiend worden. Ze raken uitgeput door altijd maar te geven en niets terug te krijgen. 

Laten we eerlijk zijn, niemand wil vastzitten in een cyclus van please gedrag en narcisme. Door je bewust te worden van deze patronen, kun je de controle terugnemen over je leven en je relaties.

Waarom dit belangrijk is:

  • Gezondere relaties: Door jezelf en je grenzen te respecteren, trek je mensen aan die jou ook respecteren.
  • Minder stress: Geen zorgen meer over het constant pleasen van anderen.
  • Meer zelfvertrouwen: Je leert jezelf waarderen om wie je bent, niet om wat je doet voor anderen.

Doe het voor jezelf: Investeer in je eigen welzijn en geniet van de beloningen van fijne relaties en een gelukkiger leven.

Dus, waar wacht je nog op? Zet de eerste stap vandaag nog om je in te schrijven bij de gratis masterclass: ‘lekker in je vel na narcisme’ en begin met het doorbreken van die ongezonde patronen. Jij verdient het om gelukkig te zijn!

De masterclass is voor jou wanneer je niet langer de rustige en fijne momenten wilt opgeven, omdat je je iedere keer aanpast aan je narcistische (ex-)partner. Of als je je niet meer wilt laten bespelen als een speelballetje, dan is er een strategie om:

  • Het goede voorbeeld voor de kinderen te zijn,
  • Betere gesprekken te voeren met je narcistische (ex-)partner,
  • Onzekerheid en angst te temmen,
  • Zelfverzekerd en rustig een boodschap te delen,
  • Jezelf te beschermen tegen manipulaties en vreemde gedragingen van je (ex-)partner,
  • Je ex-partner niet te triggeren in boosheid, maar juist op een manier waardoor je tot betere communicatie komt.

Wat levert deze masterclass je op?

  • Meer innerlijke rust ervaren: Je leert technieken om kalm en beheerst te blijven, zelfs in stressvolle situaties.
  • Meer zelfvertrouwen opbouwen: Door inzicht in je eigen gedrag en strategieën om jezelf te beschermen, voel je je sterker en zekerder.
  • Betere relaties onderhouden: Of het nu gaat om de communicatie met je ex-partner of anderen, je zult merken dat je gesprekken soepeler verlopen.
  • Je emotionele veerkracht versterken: Leer hoe je omgaat met manipulatie en negatieve invloeden, zodat je je niet langer door anderen laat beïnvloeden.

Voor iedereen die te maken heeft met narcistisch gedrag en klaar is om een comeback te maken: neem deel aan de gratis masterclass ‘Lekker in je vel na narcisme’.

Schrijf je in voor de gratis masterclass: ‘lekker in je vel na narcisme’
Therapie bij narcisme coach - praktijk by Deb
Start met een 1:1 coach traject geheel afgestemd op jouw behoefte en wensen